KOLAGEN TIPA 1, 2 ALI 3? Kakšna je razlika?

V tej objavi vam bomo na kratko predstavili 5 vrst kolagena, da si boste lažje predstavljali kaj kolagen sploh je in kakšne so njegove lastnosti.


Najprej poglejmo katere vrste kolagena sploh poznamo…

Obstaja 28 različnih vrst kolagena – to je najbolj razširjena beljakovina v živalskem kraljestvu. Ni pa ves kolagen enak. Dodatki s kolagenom imajo veliko različnih koristi, vendar vsaka vrsta kolagena reagira drugače v človeškem telesu, in vsak dodatek kolagena lahko vsebuje različne vrste kolagena ...

Ker se na trgu pojavlja vedno več kolagenskih dodatkov, je pomembno razumeti različne vrste kolagena, pa tudi različne vire in zdravstvene koristi vsake vrste. Ker so dodatki kolagena v prahu pridobljeni iz živali – predvsem goveda in rib – kolagen ni vegansko prehransko dopolnilo.

Spodaj bomo spoznali pet glavnih vrst kolagena. Kateri spodbujajo zdravje kosti? Kateri izboljšajo zdravje kože? Katere vrste imajo stranske učinke?


Vrste kolagenskih beljakovin

Čeprav je znanih 28 vrst kolagena, si bomo ogledali le pet glavnih vrst kolagena.

 

Kolagen tipa I

Do 90 odstotkov kolagena v telesu je kolagen tipa I. Kolagenska vlakna tipa I najdemo v koži in kosteh ter stenah krvnih žil, pa tudi v vezivnem tkivu in fibrohrustancu.

Najdemo ga tudi v brazgotinskem tkivu. To dejstvo, skupaj z ugotovitvami nekaterih študij, nakazuje, da lahko kolagen tipa I pomaga pri celjenju ran.

Kolagen tipa I je najbolj znan po svojih lastnostih proti staranju. Od različnih vrst kolagena je ta vlaknasti protein najboljši pri zmanjševanju gub ter izboljšanju zdravja in navlaženosti kože.

Najboljši viri kolagena tipa I

 • Ribji kolagen
 • Beljakovine
 • Živila, bogata z beljakovinami, kot so ribe in govedina
 • Kostna juha

 

Kolagen tipa II

Najdemo ga v elastičnem hrustancu. Kolagen tipa II je znan po spodbujanju zdravja sklepov. To je še en tip kolagena, ki ga morate redno uživati. Znano je, da ta vrsta kolagena ohranja sklepe v optimalnem stanju!

Kostna juha je najbolj bogata hrana s kolagenom tipa II, vsebuje pa tudi druge koristne snovi, kot je hialuronska kislina. Nekateri kolagenski dodatki vsebujejo tudi kolagen tipa II.

Najboljši viri kolagena tipa II

 • Kostna juha
 • Živila, bogata z beljakovinami, kot je piščanec

 

Kolagen tipa III

Kolagen tipa III zagotavlja in izboljšuje strukturo mišic, organov in krvnih žil. Ta oblika kolagena je druga najpogostejša oblika za tipom I.

Tip III je pogost tudi v črevesju. Obstajajo dokazi, da lahko tip III (in v manjši meri tip I) izboljša učinkovitost vadbe. To se zdi tudi logično, ker je kolagen tipa III tip, ki ga najpogosteje najdemo v mišicah. Menijo, da lahko z uporabo kolagena tipa III učinkoviteje delate na izgradnji mišične mase.

Najboljši viri kolagena tipa III

 • Peptidi govejega kolagena
 • Živila, bogata z beljakovinami, kot so govedina in ribe
 • Kostna juha
 • Kolagenski protein v prahu

 Paleo powders kolagen

Kolagen tipa IV

Ta, manj pogosta vrsta kolagena pomaga pri delovanju ledvic in drugih organov. Kolagen tipa IV naravno obstaja kot gradnik v različnih plasteh kože. Te plasti kože pogosto obdajajo naše mišice, organe in maščobne celice.

Tip IV se oblikuje v lističih, ker kolagen tipa IV nima specifične aminokisline (glicina), ki je prisotna v večini drugih vrst kolagena.

Bazalna lamina je ime za globoko plast kože. Kolagen tipa IV tvori bazalno lamino, ki služi kot zgornja polovica bazalne membrane. Bazalna membrana je mesto, kjer se zunanje plasti kože srečajo z notranjimi plastmi človeškega telesa.

Najboljši viri kolagena tipa IV

 • Beljakovine
 • Živila, bogata z beljakovinami, kot so govedina in ribe
 • Kostna juha

 

Kolagen tipa V

Kolagen tipa V je vlaknasti kolagen, ki ga najdemo v nekaterih plasteh kože in las, zlasti pa je prisoten v tkivu posteljice. Tako kot nekatere druge vrste kolagena lahko tudi tip V najdemo v kolagenskih vlaknih – to so dolga, zelo tanka kolagenska vlakna.

Ker je posteljica ključnega pomena za oskrbo rastočih zarodkov s hranili in kisikom, kolagen tipa V velja za ključno beljakovino za neonatalni razvoj.

Kolagen tipa V se nahaja tudi v roženici očesa. Pomanjkanje tipa V je povezano z zmanjšano prosojnostjo roženice.

Najboljši viri kolagena tipa V

 • Kostna juha

 

Najboljše vrste kolagena

Vse vrste kolagena so koristne za človeško telo. Vsak deluje na edinstven način in pomaga številnim telesnim procesom in funkcijam.

Najbolj raziskana sta kolagen tipa I in II. Ta pogosto veljata za najbolj koristna vira kolagena za največ ljudi.

Kolagen tipa I je najbolj razširjen kolagen, ki ga naravno najdemo v človeškem telesu. Če želite zaužiti vseh 5 vrst kolagena, je kostna juha absolutni zmagovalec, saj vsebuje kolagen tipa 1 do 5. Če želite več kolagena tipa 1, izberite naš kolagen Paleo Powders iz divje polenovke ali goveji kolagen.

KolagenVrste kolagena